Κωδικός
232570

Υάδες Φαγόπυρο Βιολογικό 500gr

3,62€/
Τελική τιμή κιλούΚιλό
Tιμή
1,81€
Περιγραφή
Το φαγόπυρο καλλιεργείται στα ψυχρά κλίματα διότι αντέχει στα φτωχά εδάφη όπου ωριμάζει σε 60 περίπου ημέρες. Περιέχει 80% άμυλο και 14% πρωτεΐνη. Οι βοτανολόγοι δεν το θεωρούν δημητριακό αλλά σπόρο ενός χαμηλού θάμνου που συγγενεύει με το ραβέντι. Οι διατροφολόγοι το κατατάσσουν στα δημητριακά, γιατί μαγειρεύεται όπως αυτά και οι σπόροι μοιάζουν με αυτούς των δημητριακών. Είναι μικροί και έχουν σχήμα πυραμιδοειδές με βαθύ καφέ χρώμα.
Το φαγόπυρο περιέχει πολλή πρωτεΐνη σε σχέση με την χαμηλή ποσότητα που περιέχουν τα άλλα είδη των δημητριακών, τις περισσότερες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, τις βιταμίνες Ε και Κ, φολικό οξύ και είναι πλούσιο σε μέταλλα όπως το ασβέστιο, ο χαλκός, ο σίδηρος, το μαγνήσιο, το μαγγάνιο, ο φώσφορος, το κάλιο, το σελήνιο και ο ψευδάργυρος. Επίσης, περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Η ρουτίνη που υπάρχει στο φαγόπυρο είναι βιοφλαβονοειδές που κτίζει το αίμα, βοηθά τα νεφρά, εξουδετερώνει τα όξινα υπολείμματα, καταπολεμά την αρτηριοσκλήρωση, ενδυναμώνει τα τριχοειδή αγγεία και μειώνει τις πιθανότητες αιμορραγιών.
Ως αντιοξειδωτικό, η ρουτίνη μειώνει την τοξικότητα της οξειδωμένης LDL χοληστερόλης, εμποδίζει την συνάθροιση των αιμοπεταλίων και καταπολεμά τους φλεβικούς σχηματισμούς στα πόδια. Το φαγόπυρο δεν περιέχει γλουτένη και τρώγεται από όσους πάσχουν από κοιλιοκάκη ή πρέπει να αποφεύγουν την γλουτένη.
Το φαγόπυρο μπορεί να συνοδέψει λαχανικά και κρεατικά, αφού αποτελείται κυρίως από σύνθετους υδατάνθρακες και επιπλέον από ίνες διαλυτές που ελαττώνουν την χοληστερόλη στο αίμα και σταθεροποιούν τα επίπεδα σακχάρου σε αυτό. Περιέχει όμως και αδιάλυτες ίνες που ρυθμίζουν τις κινήσεις του εντέρου. Υποκαθιστά άριστα τις πατάτες και το ρύζι, ενώ συνδυάζεται με τον αρακά και τα φασόλια. Ακόμη μπορεί να προστεθεί σε σαλάτες, σούπες και βραστά φαγητά.
Συνταγή: 1 μεγάλο κρεμμύδι, 2 σκελίδες σκόρδου, 400γρ φαγόπυρο, αλάτι, πιπέρι και ένα ματσάκι σπανάκι. Μαγειρέψτε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο σε λίγο νερό. Εν τω μεταξύ βράστε το φαγόπυρο με λίγο αλάτι και πιπέρι μέχρι να μαλακώσει. Τέλος κόψτε το σπανάκι και προσθέστε το στο κρεμμύδι και το σκόρδο, προσθέστε και το φαγόπυρο και σιγοβράστε για 15 λεπτά περίπου. Για περισσότερη γεύση βράστε το φαγόπυρο σε ζωμό λαχανικών.

Προσθήκη νέας αξιολόγησης

Παρακαλώ ή για να μπορέσετε να βαθμολογήσετε το προϊόν.