
Μαριναρισμένη μοσχαρίσια ταλιάτα με σαλάτα ρόκας & παρμεζάνα
Προαιρετικά, αν δεν υπάρχει πρώτο πιάτα μακαρόνια, σερβίρεται με πατατούλες ή ό,τι άλλο υπάρχει.
Υλικά
Για την μαρινάδα:
- 1/2 φλιτζάνι ουίσκι μπέρμπον
- 1/4 φλιτζάνι κέτσαπ
- 2 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 2 κουταλιές της σούπας σως σόγιας
- 1 κουταλιά της σούπας ξύδι
- 2 κουταλάκια του γλυκού ψιλοκομμένο σκόρδο
- Φρέσκο τριμμένο μαύρο πιπέρι
Για το άλειμμα:
- 2 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- 2 μπριζόλες rib-eye με κόκαλο (περίπου 500 - 600 γρ. η καθεμία)
Εκτέλεση
Βήμα 1
Σε ένα μέτριο μπολ αναμειγνύουμε τα συστατικά της μαρινάδας. Τοποθετούμε τις μπριζόλες σε μια μεγάλη πλαστική σακούλα που κλείνει αεροστεγώς και προσθέτουμε τη μαρινάδα.
Βήμα 2
Αφαιρούμε τον αέρα από τη σακούλα, σφραγίζουμε τη σακούλα και την ανακινούμε για να καλυφθεί το κρέας.
Βήμα 3
Βάζουμε τη σακούλα στο ψυγείο για 1 1/2 - 2 ώρες, μετακινώντας τη κατά διαστήματα. Αφήνουμε τις μπριζόλες σε θερμοκρασία δωματίου για 25 - 30 λεπτά πριν το ψήσιμο. Αφαιρούμε τις μπριζόλες από τη σακούλα και πετάμε τη μαρινάδα.
Βήμα 4
Στεγνώνουμε τις μπριζόλες με χαρτοπετσέτες. Τις αλείφουμε με πινέλο ή τις ψεκάζουμε και από τις δύο πλευρές με το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε την πάπρικα, το αλάτι και το πιπέρι. Πιέζουμε τα καρυκεύματα και στις δύο πλευρές του κρέατος.
Βήμα 5
Ψήνουμε σε άμεση υψηλή φωτιά, μέχρι να ψηθεί στον επιθυμητό για εμάς βαθμό, από 8 - 10 λεπτά για μέτριο ψήσιμο - γυρίζοντας μία φορά. Μεταφέρουμε τις μπριζόλες σε ένα ξύλο κοπής και τις αφήνουμε να ξεκουραστούν για 3 - 5 λεπτά. Διαχωρίζουμε το κρέας από το κόκαλο και κόβουμε τις μπριζόλες παράλληλα με τις ίνες σε φέτες. Τακτοποιούμε τις φέτες σε μια πιατέλα ή σε ατομικά πιάτα.
Βήμα 6
Περιχύνουμε τους χυμούς που συλλέχθηκαν κατά την κοπή του κρέατος πάνω στις φέτες.
Γαρνίρουμε με ρόκα και λεπτά κομμάτια παρμεζάνας.
* Σερβίρονται ζεστές.