Νηστίσιμη Σπανακόπιτα

Νηστίσιμη Σπανακόπιτα

Υλικά

Για 6 - 8 μερίδες

1 πακέτο φύλλο κρούστας

120ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι ξερό

3 κρεμμυδάκια φρέσκα

1 πράσο

750gr σπανάκι (μόνο τα φύλλα, όχι κοτσάνια)

1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο

1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο

70gr φρυγανιά

αλάτι

πιπέρι

Εκτέλεση

Χρόνος εκτέλεσης: 1 ώρα & 25' λεπτά
Δυσκολία: Εύκολη

Για την Νηστίσιμη Σπανακόπιτα 

Βάζουμε σε ένα φαρδύ τηγάνι (ή κατσαρόλα) το ελαιόλαδο να κάψει σε μέτρια φωτιά.

Σωτάρουμε το ξερό κρεμμύδι μαζί με το φρέσκο και έπειτα προσθέτουμε το πράσο.

Μαγειρεύουμε σε μέτρια ένταση μέχρι να καραμελώσουν και να πάρουν ωραίο χρώμα.

Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και τη φρυγανιά και ανακατεύουμε.

Έπειτα προσθέτουμε το σπανάκι σε δόσεις.

Κάθε φορά που χάνει τον όγκο του προσθέτουμε την επόμενη δόση.

Επαναλαμβάνουμε μέχρι να βάλουμε όλο το σπανάκι και μαγειρεύουμε μέχρι να χάσει τον όγκο του.

Προσθέτουμε όλα τα φρέσκα μυρωδικά ψιλοκομμένα.

Αφήνουμε τη γέμιση στην άκρη.

Για το στήσιμο: 

Αλείφουμε ένα ταψί 30 x 40 εκ. με λίγο ελαιόλαδο και στρώνουμε 6 φύλλα κρούστας, αλείφοντας ενδιάμεσα με λίγο ελαιόλαδο.

Προσθέτουμε τη γέμιση και απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια.

Καλύπτουμε την πίτα με τα υπόλοιπα 6 φύλλα κρούστας τα οποία λαδώνουμε ενδιάμεσα.

Χαράζουμε την πίτα στην επιφάνεια σε κομμάτια, λαδώνουμε καλά την επιφάνεια και τη ραντίζουμε με λίγο νερό.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις για 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει καλά η πίτα και να ξεκολλήσει από το ταψί.

Υλικά που θα χρειαστείτε για αυτή τη συνταγή

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies

Χρησιμοποιούμε cookies για να έχετε μια προσωποποιημένη εμπειρία, την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, την παροχή λειτουργιών social media και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Επιπλέον, μοιραζόμαστε πληροφορίες για τον τρόπο που χρησιμοποιείτε τον ιστότοπό μας με συνεργάτες social media, διαφήμισης και αναλύσεων.